HAKAPAAVON LISÄKERROS TOI HYVINKÄÄLÄISEEN KERROSTALOON UUSIA ASUNTOJA

Hakapaavo on Hyvinkään Paavolassa, osoitteessa Ohrakatu 7 sijaitseva betonikerrostalo, johon rakennettiin peruskorjauksen yhteydessä yksi lisäkerros Koskisen taloteollisuuden valmistamista puuelementeistä.

 

KoskisenReferencesSeinäelementit ja kattoratkaisutSeinäelementitHakapaavon lisäkerros, Hyvinkää, 2015

Lisäkerrosrakentaminen toi uusia asuntoja peruskorjattavaan kerrostaloon


 

Hyvinkään Paavolassa sijaitseva Hakapaavo on perinteinen 1970-luvulla rakennettu betonikerrostalo, joka oli peruskorjauksen tarpeessa. Pelkän peruskorjauksen sijaan omistaja Hyvinkään Vuokra-asunnot halusi lisätä kerrostaloon halutun kokoisia vuokra-asuntoja. Peruskorjauksen yhteydessä kerrostaloon rakennettiin yksi uusi lisäkerros, 7. kerros, Koskisen Vierumäellä valmistamista puuelementeistä, ja samalla isoimpia asuntoja pilkottiin pienemmiksi vuokra-asunnoiksi. Tämä ratkaisu tuli kokonaisuudessaan edullisemmaksi kuin talon purkaminen ja uuden rakentaminen. Lisäkerroksen ja olemassa olevan rakennusrungon tilamuutoksilla kohteeseen saatiin yhteensä 24 uutta asuntoa, joista 14 sijaitsee uudessa lisäkerroksessa. – Valmistuneessa rakennuksessa on nyt 64 asuntoa, mitkä vastaavat paremmin alueen vuokra-asuntokysyntää kertoo Constin hankekehityspäällikkö Mari Mäkelä. Huoneistoneliöitä uudessa kerroksessa on 475. Samalla katolle lisättiin yli 100 m² IV-konehuone.

– Huoneistojakomuutoksilla haluttiin vastata pienten asuntojen kasvaneeseen kysyntään samalla säilyttäen myös taloyhtiön kolmiot. Näin myös perheellisille löytyy riittävän isoja asuntoja talosta, Mäkelä jatkaa.

Kannattavaa ja nopeaa lisäkerrosrakentamista

Lisäkerroksen nostaminen puurunkoisilla jättielementeillä on kevyttä ja nopeaa rakentamista. Hyvällä sääsuojalla projektin kaikki vaiheet voidaan rakentaa kuivissa olosuhteissa. Lisäkerrosrakentamisessa kosteuden hallinta korostuu, mutta jättielementeillä rakennettaessa hallitaan tehokkaasti myös riskejä.

Elementtien käyttö antaa riittävät vapaudet arkkitehdille tilojen suunnitteluun. Koskisen tyyppiratkaisut on mitoitettu kokonaiskapasiteetiltaan tehokkaiksi, jolloin myös myytäviä tai vuokrattavia neliöitä kertyy enemmän.

Vesa Saarelainen

– Kohteessa peruselementtien asennus ja sitä kautta lähes lopullinen vesikatto olisi pystytty asentamaan parissa viikossa. Elementit saatiin tässäkin paikoilleen parissa viikossa, jonka jälkeen tehtiin muutama viikko levytystöitä, täydentäviä töitä sekä asennettiin Hakapaavon katolle ns. ”putkitunneli”. Putkitunnelin asennuksesta johtuen vesikate saatiin asennettua noin kuukauden päästä, kertoo Constin vastaava mestari Jorma Varjus.

– Elementtien käyttö antaa riittävät vapaudet arkkitehdille tilojen suunnitteluun. Koskisen tyyppiratkaisut on mitoitettu kokonaiskapasiteetiltaan tehokkaiksi, jolloin myös myytäviä tai vuokrattavia neliöitä kertyy enemmän, mainitsee Koskisen myyntipäällikkö Vesa Saarelainen.

Lisäkerroksen ja peruskorjauksen myötä Hakapaavon energiatehokkuus nousi luokkaan B, mikä on korjausrakentamisessa melko poikkeuksellista.

Eri osapuolien varhaisen ryhmittymisen ansiosta, hyvän yhteistyön sekä alihankkijoiden teknisten ratkaisuiden ansiosta hanke saatiin taloudellisesti kannattavaksi.  Hyvinkään Vuokra-asunnoilta korostetaankin, ettei toteutustapoja ja -muotoa kannata lyödä lukkoon liian aikaisessa vaiheessa, vaan kannattaa ottaa urakoitsija jo suunnitteluvaiheessa mukaan hankkeeseen.

Lisäkerrosprojekti oli kokonaisuudessaan mittava ja haastava, mutta saatiin kunnialla ja kannattavasti maaliin osaavien urakoitsijoiden ja asiantuntijoiden sekä laadukkaiden rakennusmateriaalien ansiosta.

– Hankkeen aikana kehitettiin ratkaisut tämän tyyppisten rakennusten peruskorjaamiseen sekä lisäkerrosrakentamiseen. Toimijoilla olisi nyt mahdollisuus alkaa monistamaan kehitettyjä ja hyväksi todettuja ratkaisuja muihin vastaaviin rakennuksiin muillekin tilaajille. Opitut asiat hyödyttäisivät uusia hankkeita ja hankkeiden monistaminen toisi selvää taloudellista etua. Monistettavuus ei tarkoita sitä, ettei rakennuksiin ja asuntoihin silti saataisi toteutettua myös yksilöllisiä asioita, summaa Mari Mäkelä.

Hakapaavon uudesta arkkitehtuurista vastasivat Tengbom ja rakentamisesta Consti Julkisivut Oy.

Koskisen - web decoration
Koskisen - web decoration

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tuoreimmat puualan uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

TULE MEILLE TÖIHIN

Tule Koskiselle tekemään töitä puun ammattilaisten kanssa!

Katso avoimet työpaikat

Single-type_reference.php

Ylös