PUOLARIN LISÄKERROKSET NOSTAVAT ASUKKAAT TAMPEREEN KATTOJEN YLLE

Koko korttelin kiertävät puusta rakennetut lisäkerrokset ovat olleet Koskisen lisäkerrosrakentamishistorian suurin toimitus. Tampereen keskusta-alueella sijaitsevan kerrostalokorttelin päälle nousseet kaksi lisäkerrosta olivat pitkä, haastava ja palkitseva rakennushanke.

 

KoskisenReferencesSeinäelementit ja kattoratkaisutSeinäelementitPuolarin lisäkerros, Tampere, 2019

Puolarin lisäkerrokset nostavat asukkaat Tampereen kattojen ylle

Tampereen keskusta-alueella sijaitsevan kerrostalokorttelin päälle noussut As Oy Tampereen Puolari on ollut pitkä, haastava ja palkitseva rakennushanke. Koko korttelin kiertävät puusta rakennetut lisäkerrokset ovat olleet Koskisen lisäkerrosrakentamishistorian suurin toimitus. Korttelin mittainen urakka aloitettiin jo vuonna 2015, ja näyttävä kokonaisuus on nyt valmistumassa vuonna 2019.

Kohteen tilaajan ja rakentajan Lujatalo Oy:n hankintapäällikkö Sanna Mäkinen on innoissaan uudesta kohteesta, joka on osa Tampereen Satamakadulla sijaitsevaa kunnianhimoista kokonaisuutta. Lisäkerrosten alle jäävä kortteli koostuu muun muassa vanhaan, historialliseen sukkatehtaaseen saneeratuista kerrostaloasunnoista, uudiskerrostalosta, ikäihmisten palveluasumiseen ja vuokra-asumiseen tarkoitetuista asunnoista ja liiketiloista.

Puu on kevyt materiaali ja nopea rakentaa

Lisäkerrosten materiaaliksi valittiin puu muun muassa sen keveyden vuoksi. Koskisen toimitti kohteeseen valmiina jättielementteinä ulkoseinät, kantavat väliseinät, välipohjat, yläpohjat, pilarit ja palkit. Koskisen projektipäällikkö Jonna Kauhtila kertoo, että puulla on keveyden lisäksi monia muitakin hyviä ominaisuuksia.

– Yksi puun eduista on se valmiusaste, mihin päästään jo elementtien valmistusvaiheessa. Me saamme esimerkiksi ikkunat valmiiksi seinään kiinni jo ennen asentamista. Myös julkisivun elementit, kuten rappauslevytykset ja paneelit parvekkeiden taustalle saadaan valmiiksi elementteihin. Ehdoton plussa on myös se, että rakennamme kuivasta materiaalista. Kun elementit on asennettu paikalleen, seuraavaan työvaiheeseen voidaan siirtyä heti, Kauhtila sanoo.

Puolarin lisäkerrokset olivat monella tavalla Koskiselle uusi ja ainutlaatuinen projekti.

– Seinät olivat aika lailla perustekemistä, mutta välipohjat tehtiin eri tavalla kuin ennen. Ristikkorakenteisia yläpohjia ei tässä mittakaavassa lisäkerrosrakentamisessa ole aiemmin tehty. Me vastasimme myös asentamisesta, ja vastaavan kokoinen lisäkerrosten asennustyö oli ensimmäinen laatuaan, Jonna Kauhtila summaa.

Puisista elementeistä rakennettu lisäkerros yhdistelee tyylikkäästi uutta ja vanhaa

Suuri osa korttelin suojellusta julkisivusta ja punatiilinen piippu jäivät muistuttamaan tehdaskaupungin historiasta. Myös lisäkerrokset tahdottiin suunnitella vanhaa rakennusta kunnioittaen. Lisäkerrosten arkkitehtisuunnittelusta vastasi Helamaa & Heiskanen Oy ja rakennesuunnittelusta A-insinöörit Suunnittelu Oy.

– Arkkitehti on onnistunut luomaan Puolarista ja koko korttelista todella tyylikkään kokonaisuuden. Sijainti lähellä keskustan ydintä on todella hyvä. Asukkailla on upeat maisemat Tampereen kattojen yllä, Lujatalo Oy:n Sanna Mäkinen kertoo.

Aiemmin kahdeksaan kerroksen korkeuteen kohonnut kortteli sai Puolarin ansiosta vielä kaksi lisäkerrosta. Näihin kerroksiin rakennettiin yhteensä 24 asuntoa, joiden huoneistojen yhteispinta-ala on 1940 neliömetriä.

 

Koskisen - web decoration
Koskisen - web decoration

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tuoreimmat puualan uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

TULE MEILLE TÖIHIN

Tule Koskiselle tekemään töitä puun ammattilaisten kanssa!

Katso avoimet työpaikat

Single-type_reference.php

Ylös