HIILIJALANJÄLKI

Hiilijalanjälki on tällä hetkellä ilmastovaikutusten suosituin mittari. Sitä käytetään valtiotasolta yksittäisten yritysten, henkilöiden tai tuotteiden ilmastokuormituksen mittaamiseen. Hiilijalanjälki kertoo, kuinka paljon kasvihuonekaasupäästöjä tuotteesta tai toiminnosta aiheutuu.

Koskisen OyVastuullisuusHiilijalanjälki

HIILIJALANJÄLKI


 

Hiilijalanjälki on tällä hetkellä ilmastovaikutusten suosituin mittari. Sitä käytetään valtiotasolta yksittäisten yritysten, henkilöiden tai tuotteiden ilmastokuormituksen mittaamiseen. Hiilijalanjälki kertoo, kuinka paljon kasvihuonekaasupäästöjä tuotteesta tai toiminnosta aiheutuu. Hiilijalanjäljellä ei mitata kaikkia ympäristövaikutuksia, vaan se keskittyy arvioimaan toiminnoista aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä.

Käytämme tuotteidemme raaka-aineena puuta, joka on uusiutuva raaka-aine ja joka sitoo hiiltä itseensä koko elinkaarensa ajan. Puutuotteiden massasta 49 prosenttia on hiiltä, ja ne sitovat keskimäärin noin tonnin hiilidioksidia jokaista kuutiota kohden.  Hiili pysyy varastoituneena puutuotteisiin niiden koko elinkaaren, johon kuuluu käyttö, uudelleenkäyttö ja kierrätys. Hiili vapautuu vasta, kun puutuote käytetään energian tuotannossa tai se lahoaa.

Koskisen hiilijalanjälki 2015 oli 114 056 tonnia CO²-ekvivalenttia. Merkittävin tekijä hiilijalanjäljessä olivat yllättäen materiaalit, vaikka itse materiaali eli puu on päästöiltään tässä laskelmassa nolla, liimojen osuus hiilijalanjäljestä on merkittävä. Lähes yhtä suuri merkitys oli kuljetuksilla, johon on laskettu mukaan niin raakapuun kuljetus kuin valmiiden tuotteiden kuljetukset asiakkaille. Moni saattaisi ajatella, että tämä ei kuulu Koskisen vastuualueeseen, mutta koska palvelumme pitää sisällään toimituksen asiakkaan luokse, katsoimme, että tämä pitää ottaa myös päästölaskentaamme mukaan. Näin asiakkaillamme on tiedossa tuotteidemme todelliset päästöt, mikä helpottaa heidän omaa ilmastonmuutoksen vastaista toimintaa.

Lisähuomioita
  • Kuljetuksista 91 % on lähtevää (valmiiden tuotteiden kuljetus asiakkaille), 9 % raakapuun kuljetusta
  • Sisäisessä logistiikassa mukana haarukkatrukit ja moto
  • Lämmöntuotannon päästöt biomassan osalta nolla, muuten raskaan polttoöljyn mukaan (pieni osuus kokonaisenergiamäärästä). Metsän uusiutumisen huomiointi on sen verran monipolvinen kysymys, että se on tässä vaiheessa selkeintä vain sivuuttaa ja ottaa sitten vaikka 2016-laskelmiin mukaan.

 

2015 päästöt t CO2e t CO2e 2015 %-osuudet %
Tuotanto 25 486 Tuotanto 23%
Sisäinen logistiikka 6357   Sisäinen logistiikka 25%  
Jäte 427   Jäte 2%  
Lämpö 688   Lämpö 3%  
Sähkö 18 014   Sähkö 71%  
Materiaalit 41 237 Materiaalit 36%
Pakkaus 1 506   Pakkaus 4%  
Liimat 39 731   Liimat 96%  
Puu 0   Puu 0%  
Logistiikka 45 920 Logistiikka 40%
Matkat työpaikalle 322   Matkat työpaikalle 1%  
Lennot 114   Lennot 0%  
Kuljetukset 45 484   Kuljetukset 99%  
Hankinnat 1 413 Hankinnat 1%
Konserni yhteensä 114 056 t CO2e Konserni yhteensä 100%

 

Koskisen - web decoration
Koskisen - web decoration

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tuoreimmat puualan uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

TULE MEILLE TÖIHIN

Tule Koskiselle tekemään töitä puun ammattilaisten kanssa!

Katso avoimet työpaikat

Page.php

Ylös